Štola (DlabemeZdrave)

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 g droždí
50 g fruktosy
20 g vanilkové fruktosy
200 g rostlinného tuku (Alsan)
1 vejce
175 ml obilného mléka
350 g špaldové mouky (polohrubá)
350 g pšeničné mouky (polohrubá)
75 g nasekaných mandlí
100 g kandovaného ovoce
50 g kandované citrusové kůry
100 g rozinek
5 0ml rumu
150 g marcipánu (2x75g)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamonu
máslo
moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme).

  2. Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple.

  3. Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.

  4. Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní.

  5. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod.

  6. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.

  7. Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu).

  8. Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý.

  9. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.

  10. Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min).

  11. Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.

  12. Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!