Šťavnaté karé se zeleninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 450 g vepřového karé (kotlety) bez kosti
- 1,5-2 lžíce sojové omáčky
- koření dle chuti: zázvor, sušený česnek, mletý kmín, paprika, pepř...
- 1 lžíce solamylu
- olej na smažení
- Zelenina:
- 1 středně velká mrkev
- 1 mladá menší cuketa
- 1 malý pórek nebo půlka většího
- 1 větší červená paprika nebo 1,5 kapie
- 1 rovná lžička solamylu
- cca 2 lžíce sojové omáčky, dle chuti
- cca 4 lžíce vody, dle potřeby
Postup Šťavnaté karé se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Plátky kotlety pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme sojovou omáčku a koření dle chuti. Doporučuji sušený česnek se zázvorem, výborný je i mletý kmín. Pokud chceme, můžeme použít i námi oblíbenou kořenící směs, ale pozor na to, že směsi obsahují sůl a my dali již slanou sojovou omáčku. Okořeněné maso promícháme a necháme alespoň půl hodinky odležet. Pak posypeme solamylem, promícháme a smažíme v pánvi s rozpáleným olejem zprudka dozlatova. Po osmažení vyndáme stranou.
Maso uchováme v teple a do výpeku po mase nasypeme nejprve na tenké plátky pokrájenou mrkev a na nudličky pokrájenou papriku. Smažíme za občasného promíchání do částečného změknutí, pak přisypeme na plátky pokrájený pórek a neloupanou cuketu. Dále smažíme do změknutí na skus, kdy ke konci smažení zeleninu zaprášíme solamylem, promícháme a přidáme sojovou omáčku s troškou vody a krátce provaříme.
K zelenině vmícháme maso, odstavíme a podáváme. Podáváme s bramborem, topinkou, hranolky...