Vepřová kýta v zeleninovém krému
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 750 g vepřové kýty vcelku
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 silnější plátek celeru
- 1 malá sklenka Kunovjanky (340 g)
- 1 bobkový list
- 3 ks hřebíčku
- sůl
- mletý pepř
- ocet
- cukr podle potřeby
- 1 plátek másla o síle 1cm
Postup Vepřová kýta v zeleninovém krému
Postup přípravy receptu
-
V papiňáku na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s mrkví a celerem, nastrouhanými na hrubém slzičkovém struhadle.
Orestovanou zeleninu nahrneme k okraji hrnce, vložíme celý kus masa a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
Přidáme Kunovjanku i s nálevem, podlijeme 200ml horké vody, přidáme bobkový list a hřebíčky. Mírně osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci octa a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na mírném plameni 40 minut.
Poté hrnec ochladíme, pokud je maso měkké, vyndáme ho bokem a uchováme v teple.
Ze šťávy odstraníme bobkový list a hřebíčky a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem. Do umixovaného krému přidáme na zjemnění plátek másla, podle potřeby dochutíme a necháme přejít varem. Podáváme s masem nakrájeným na tenké plátky. Jako příloha se hodí různé noky, nebo knedlíky.