Vepřová kýta v zeleninovém krému

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

750 g vepřové kýty vcelku
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 větší mrkev
1 silnější plátek celeru
1 malá sklenka Kunovjanky (340 g)
1 bobkový list
3 ks hřebíčku
sůl
mletý pepř
ocet
cukr podle potřeby
1 plátek másla o síle 1cm

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s mrkví a celerem, nastrouhanými na hrubém slzičkovém struhadle.

  2. Orestovanou zeleninu nahrneme k okraji hrnce, vložíme celý kus masa a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

  3. Přidáme Kunovjanku i s nálevem, podlijeme 200ml horké vody, přidáme bobkový list a hřebíčky. Mírně osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci octa a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na mírném plameni 40 minut.

  4. Poté hrnec ochladíme, pokud je maso měkké, vyndáme ho bokem a uchováme v teple.

  5. Ze šťávy odstraníme bobkový list a hřebíčky a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem. Do umixovaného krému přidáme na zjemnění plátek másla, podle potřeby dochutíme a necháme přejít varem. Podáváme s masem nakrájeným na tenké plátky. Jako příloha se hodí různé noky, nebo knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!