Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 130 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic oleje
- 200 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- Sirup:
- 400 ml vody
- 130 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Jahodové želé:
- 400 g jahod
- 80 g cukru
- 100 ml vody
- 2 balíčky dortového želé (červené, ale může být i čiré)
- Vanilkový krém:
- 750 ml mléka
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g škrobu
- 100 g másla
- Na povrch:
- 200 ml smetany ke šlehání
- práškový cukr podle chuti
- (nebo 1 šlehačka v prášku a 150 ml mléka)
- pár jahod na ozdobu
Postup Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme vejce se špetkou soli, cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20-25 minut. Poté necháme zchladnout.
Připravíme vanilkový krém: Cukr smícháme se škrobem a vanilkovým cukrem, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1-2 minuty. Odstavíme, hned vmícháme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, pak přikryjeme fólií a necháme trochu zchladnout.
Poté připravíme sirup: Vodu spolu s cukrem vaříme 10-15 minut, pak vmícháme vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Tímto sirupem rovnoměrně polijeme upečený korpus a necháme vsáknout.
Mezitím připravíme jahodové želé: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem a dáme na 3 minuty vařit. Cukr smícháme s dortovým želé a se studenou vodou a nalijeme přes jahody. Dobře promícháme a vaříme ještě jednu minutu. Za občasného promíchání necháme trochu zchladnout, pak nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.
Přes jahody navrstvíme vanilkový krém a taktéž rovnoměrně rozetřeme. Pak ušleháme šlehačku s cukrem, rozetřeme na krém a takto upravené dáme do lednice minimálně na 2-3 hodiny. Poté nakrájíme na větší kostky a zdobíme čerstvými jahodami.