Staročeská sardelová omáčka s kapary a hovězím masem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 750 g hovězího předního masa
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 kořen petržele
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- sůl
- Omáčka:
- 30 g másla
- 30 g mouky
- 4-5 sardelek nebo sardelová pasta
- 1 lžíce kaparů
- hovězí vývar
- petrželka
Postup Staročeská sardelová omáčka s kapary a hovězím masem
Postup přípravy receptu
-
V hrnci přivedem k varu cca 1,5 litru vody, vložíme maso, které můžeme svázat provázkem, aby podrželo tvar, přidáme koření, zeleninu a vaříme mírným varem doměkka. Maso vyndáme a udržujeme v teple.
V rendlíku na omáčku rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým hovězím vývarem, prošleháme a necháme provařit cca 20 minut. Před koncem přidáme rozetřené sardelky nebo sardelovou pastu (množství podle chuti) a kapary. Dochutíme případně solí, ale sardelky i pasta jsou hodně slané, tak pravděpodobně nebude potřeba.
Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a jako přílohu vařené brambory. Doplníme jemně krájenou petrželkou.