Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
Recepty, OmáčkySuroviny
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 větší cibule
- 500 g rajčat nebo 5 polévkových lžic rajského protlaku)
- 1 čajová lžička švestkových povidel
- 1 čajová lžička mleté škořice
- špetka perníkového koření
- 5 zrnek celého pepře
- 2 zrnka nového koření
- kousek bobkového listu
- asi 2 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce cukru
- 1,5 l vody nebo vývaru z hovězího předního masa
Postup Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
Postup přípravy receptu
-
1 verze podle babičky: Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce.
Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme.
Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba. Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa.
2. verze podle babičky bez jíšky: Rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.