Srnčí kotleta ve slanině

Recepty, Jiné maso

Suroviny

450-500 g srnčí kotlety vykostěné
olej
1 lžička sušené citronové či pomerančové kůry
sůl
2 lžičky koření Divočina
čerstvý rozmarýn
200 g krájené anglické slaniny
2 hlavičky česneku
2 cm másla
1 lžička hrubozrnné hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme, omyjeme, osušíme, potřeme olejem, okořeníme (Divočina, kůra), osolíme a spolu s větvičkou rozmarýnu necháme přikryté v lednici odpočinou cca 24 hodin.

  2. Troubu dáme předehřát na 200°C.

  3. Na pracovní desce poklademe vedle sebe slaninu tak, aby vždy o cca 1-2 cm přesahovala přes sebe. Rozpálíme pánev se lžící oleje a maso ze všech stran zprudka opečeme (cca 1/2 minuty z každé strany), výpek necháme na pánvi.

  4. Na vzniklé slaninové lůžko položíme opečený kus masa a slaninu přeložíme dokola. Zapékací mísu či pekáč vyložíme namočeným, zmuchlaným a poté opět rozloženým pečicím papírem, na něj položíme slaninou obalené maso spojem dolů, položíme větvičku rozmarýnu.

  5. Dáme do trouby na 20 minut - nezakrýváme. Zatímco se maso peče, do horkého oleje z opékání masa vložíme celé neoloupané stroužky česneku a větvičku rozmarýnu, po chvíli i zbytek slaniny nakrájený na proužky a za stálého prohazování opečeme dozlatova. Opečenou slaninu a česnek dáme na talíř se savým papírem.

  6. Po 20 minutách zapneme gril či 250°C ohřev shora (plus horkovzduch, který zvýší teplotu o cca 20°C) a krátce, max. 3 minuty necháme slaninu opéct do puchýřků (možno dát pekáč na vyšší patro blíž k ohřevu). Maso vyjmeme na prkénko a necháme odpočívat.

  7. Na přeliv si zachytíme uvolněnou šťávu z pečicího papíru do malého kastrůlku, přidáme cca 2 cm másla, 5 lžic vody a provaříme. Poté vmícháme lžičku hrubozrnné hořčice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!