Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 900 g hovězí kližky vcelku
- 200 g valašského špeku
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 1 velká hrst sušených hříbků
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky (rozmíchaná v troše studené vody)
- voda
- na špičku nože mletý pepř
- na dochucení sůl
Postup Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka
Postup přípravy receptu
-
Hříbky namočíme na 30 minut do studené vody.
Ze špeku si nařežeme delší, úzké špalíčky a vložíme je na 20 minut do mrazáku. Poté je vsuneme do kližky, do které jsme si ostrým, úzkým nožem udělali delší tunýlky/otvory.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí orestujeme na rozehřátém oleji do narůžovělé barvy.
Na takto připravený základ položíme prošpikovanou kližku a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkou vodou zhruba do poloviny masa, rozdrobíme bujon a přidáme z vody vymačkané hříbky.
Přikryté poklicí dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou.
Pokud budeme maso připravovat v papiňáku, po zatáhnutí masa podlijeme 250 ml horké vody, přidáme ostatní suroviny a od doby varu na slabém plameni dusíme přikryté tlakovou poklicí 40-45 minut.
Měkké maso vytáhneme na prkýnko, nařežeme na plátky a uchováme v teple.
Do vařící šťávy nalijeme ve vodě rozmíchanou mouku a slabým varem provařujeme 10 minut. Šťávu dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a podáváme s plátky masa a dušenou rýží.