Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

900 g hovězí kližky vcelku
200 g valašského špeku
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 velká hrst sušených hříbků
1 kostka zeleninového bujonu
1 zarovnaná lžíce hladké mouky (rozmíchaná v troše studené vody)
voda
na špičku nože mletý pepř
na dochucení sůl

Postup přípravy receptu

  1. Hříbky namočíme na 30 minut do studené vody.

  2. Ze špeku si nařežeme delší, úzké špalíčky a vložíme je na 20 minut do mrazáku. Poté je vsuneme do kližky, do které jsme si ostrým, úzkým nožem udělali delší tunýlky/otvory.

  3. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí orestujeme na rozehřátém oleji do narůžovělé barvy.

  4. Na takto připravený základ položíme prošpikovanou kližku a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkou vodou zhruba do poloviny masa, rozdrobíme bujon a přidáme z vody vymačkané hříbky.

  5. Přikryté poklicí dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou.

  6. Pokud budeme maso připravovat v papiňáku, po zatáhnutí masa podlijeme 250 ml horké vody, přidáme ostatní suroviny a od doby varu na slabém plameni dusíme přikryté tlakovou poklicí 40-45 minut.

  7. Měkké maso vytáhneme na prkýnko, nařežeme na plátky a uchováme v teple.

  8. Do vařící šťávy nalijeme ve vodě rozmíchanou mouku a slabým varem provařujeme 10 minut. Šťávu dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a podáváme s plátky masa a dušenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!