Dort ke křtu vnučky Verunky

Recepty, Dorty

Suroviny

Velký korpus:
6 vajec
250 g krupicového cukru
270 g polohrubé mouky
20 g kakaa
1 lžička mleté kávy
3/4 prášku do pečiva
15 lžic oleje
15 lžic vody
Malý korpus:
3 vejce
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
7 lžic vody
7 lžic oleje
Krém:
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
50 g 100% tuku omega nebo iva
1 vanilkový cukr
1,5-2 kostky másla
250-400 g moučkového cukru
marmeláda
Na dohotovení:
potahová hmota (marcipán nebo potahový fondán)
potravinářská barviva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kávou a kakaem, střídavě s vodou zlehka vmícháme do vaječné pěny.

  2. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 170°C asi 45-50 minut. Vyzkoušíme vpichem špejlí. Necháme vychladnout. Po vychladnutí dvakrát každý korpus rozkrojíme.

  3. Krém: v mléce rozmícháme mouku, nalijeme do kastrolu a za stálého míchání uvaříme hladkou kaši. Do horké vmícháme tuk a vanilkový cukr, mícháme až se tuk pořádně rozpustí. Přikryjeme mikrotenem a necháme vychladnout.

  4. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem a postupně zašleháme studenou kaši. Krém ochutíme rumem nebo citronovou šťávou. Pokaždé napřed korpus potřeme marmeládou a pak teprve krémem. Naplněné dorty potřeme zbylým krémem - povrch i boky.

  5. Dáme do lednice na dvě hodinky vychladit. Potom potáhneme obarveným marcipánem, malý posadíme doprostřed velkého a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!