Hurikán roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 ml mléka
- 7 g kakaa
- 80 ml oleje
- 110 g krystalového cukru
- půl prášku do pečiva
- 90 g hladké mouky
- 15 g sušeného mléka (prášek)
- 1 vanilkový cukr
- čtvrt lžičky soli
- 6 vajec
Postup Hurikán roláda
Postup přípravy receptu
-
Hlubší plech 32 x 23 cm vyložíme papírem a navážíme potřebné suroviny. Do misky dáme mouku, sušené mléko, sůl a vanilkový cukr a vše promícháme. Do druhé menší misky oddělíme 50 ml mléka, přidáme kakao a rozmícháme metličkou dohladka. Oddělíme žloutky a bílky. Troubu zapneme na 170 ° C.
Do misky, kterou lze dát nad páru, dáme zbylé mléko, přidáme olej, promícháme a umístíme do hrnce nad vodní lázeň. Vodu přivedeme k varu a obsah misky metličkou mícháme 50 vteřin a odstavíme. Přes síto vsypeme do misky moučnou směs a vymícháme hladké těsto. Postupně přidáváme žloutky a vždy po každém promícháme. Z této směsi odebereme 6 polévkových lžic a smícháme v misce s rozmíchaným kakaem.
Všechny bílky ušleháme do pěny, přidáme cukr smíchaný s práškem do pečiva a došleháme do pevných sněhových špiček. Ze sněhu odebereme 4 lžíce do kakaové hmoty ale necháme bez míchání stranou. Ostatní sníh vmícháme do žloutkové hmoty, nalijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Kakaovou hmotu promícháme se sněhem a přendáme do jednorázového cukrářského sáčku. Po naplnění odstřihneme špičku asi půl cm a kakaovou hmotu nastříkáme v pásech těsně vedle sebe na žloutkovou hmotu, plechem pak lehce zatřeseme.
Pomocí držadla vařečky (použila jsem asijskou jídelní hůlku) projedeme těstem vodorovně těsně vedle sebe po celém plechu a totéž uděláme i svisle těsně vedle sebe projedeme celé těsto. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170° C 10 minut, pak snížíme teplotu na 150° C a pečeme ještě 25 minut.
Upečené těsto necháme na plechu trochu vychladnout, přikryjeme novým papírem na pečení, vyklopíme a stáhneme papír na kterém se peklo. Tím se dostalo dospodu kakaové a nahoru žloutkové upečené těsto. Necháme úplně vychladnout a potřeme krémem. Použila jsem krém z mascarpone s 1 lžící cukru a 1 šlehačkou. Pomocí papíru svineme roládu a necháme vychladit. Z této rolády nakrájíme15 porcí.