Špenátovo – ricottové noky s pečeným lilkem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

90 g čerstvého špenátu
80 g ricotty
1 vejce
120 g hladké mouky + na pomoučnění
sůl
200 g lilku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílých a černých sezamových semínek
10 cherry rajčat
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zapněte na horní žár na 220 ˚C.

  2. Lilek nakrájejte na plátky silné necelý 1 cm a plátky ještě nakrájejte tak, aby vám vznikly hranolky.

  3. Lilek osolte a lehce opepřete.

  4. Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej a lilek na něm opékejte, dokud nezačne zlátnout.

  5. Opečený lilek přesuňte do misky a obalte jej v sezamu.

  6. Poté rozložte lilek na plech vyložený pečicím papírem a opékejte do křupava – bude to trvat asi 25 minut.

  7. V polovině doby pečení přidejte cherry rajčátka.

  8. Opraný špenát zbavte tuhých stonků. Přelijte listy vařící vodou (cca 1 litr) a poté je vložte do ledové vody. Špenát vyždímejte.

  9. Do hrnce dejte vařit vodu na noky.

  10. Špenát vložte do mísy, přidejte ricottu a vejce a společně rozmixujte.

  11. Poté směs osolte a zahustěte moukou.

  12. Pomoučněte si pracovní plochu a z těsta na ní vyválejte váleček, silný asi jako padesátikoruna.

  13. Z válečku ukrajujte asi 1-2 cm silné kousky. Z každého kousku vytvarujte pomoučněným rukama kuličku, kterou zploštíte vidličkou - Celkem byste měli získat asi 24 ks.

  14. Noky vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.

  15. Scezené a okapané noky posypte na talíři opečenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!