Špenátovo – ricottové noky s pečeným lilkem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 90 g čerstvého špenátu
- 80 g ricotty
- 1 vejce
- 120 g hladké mouky + na pomoučnění
- sůl
- 200 g lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílých a černých sezamových semínek
- 10 cherry rajčat
- čerstvě mletý pepř
Postup Špenátovo – ricottové noky s pečeným lilkem
Postup přípravy receptu
-
Troubu zapněte na horní žár na 220 ˚C.
Lilek nakrájejte na plátky silné necelý 1 cm a plátky ještě nakrájejte tak, aby vám vznikly hranolky.
Lilek osolte a lehce opepřete.
Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej a lilek na něm opékejte, dokud nezačne zlátnout.
Opečený lilek přesuňte do misky a obalte jej v sezamu.
Poté rozložte lilek na plech vyložený pečicím papírem a opékejte do křupava – bude to trvat asi 25 minut.
V polovině doby pečení přidejte cherry rajčátka.
Opraný špenát zbavte tuhých stonků. Přelijte listy vařící vodou (cca 1 litr) a poté je vložte do ledové vody. Špenát vyždímejte.
Do hrnce dejte vařit vodu na noky.
Špenát vložte do mísy, přidejte ricottu a vejce a společně rozmixujte.
Poté směs osolte a zahustěte moukou.
Pomoučněte si pracovní plochu a z těsta na ní vyválejte váleček, silný asi jako padesátikoruna.
Z válečku ukrajujte asi 1-2 cm silné kousky. Z každého kousku vytvarujte pomoučněným rukama kuličku, kterou zploštíte vidličkou - Celkem byste měli získat asi 24 ks.
Noky vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.
Scezené a okapané noky posypte na talíři opečenou zeleninou.