Špenátovo-lososová roláda

Recepty, Předkrmy

Suroviny

700 g listového špenátu
5 vajec
2 uvařené brambory
1 cibule
1-2 stroužky česneku
75 g polohrubé mouky
50 g másla
40 + 40 ml smetany
sůl
bílý pepř
Náplň:
350 g sýru Philadelphia, nebo jiný smetanový sýr
150 g uzeného lososa plátky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme, špenát propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vejce oddělíme a bílky ušleháme se špetkou soli.

  2. Do misky dáme vařené brambory, 2 žloutky, 40 ml smetany, 50 g měkkého másla, osolíme, opepříme, rozmačkáme vidličkou. Přidáme polovinu sněhu a promícháme.

  3. Směs přendáme do zdobícího sáčku a na plech s pečícím papírem děláme cik-cak proužky. (něco jako síťovina s otvory) Dáme do vyhřáté trouby na 170 C° cca 1 minutu, aby pásky trochu ztuhly a neroztékaly se.

  4. Na másle osmažíme cibuli, česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Odstavíme a necháme částečně vychladnout. Přidáme, 40 ml smetany, 3 žloutky a rozmixujeme. Nakonec přidáme zbytek bílků, prosátou mouku a opatrně promícháme.

  5. Špenátovou směs nalijeme na plech s bramborovou mřížkou, uhladíme a dáme péct na 15-20 minut na 175 C°.

  6. Hotový plát vyklopíme na čistou utěrku, odstraníme pečící papír a přikryjeme další čistou utěrkou, namočenou a vyždímanou. Takto necháme 30 minut odpočívat.

  7. Po 30 minutách plát s oběma utěrkami otočíme, vrchní utěrku odstraníme a sýr opatrně osolíme (losos je slaný) opepříme a po celé ploše natřeme. Na to poklademe plátky lososa a pomocí utěrky opatrně smotáme.

  8. Servírujeme vychlazené a nakrájené na plátky. Příloha může být jakákoliv zelenina.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!