Obrácený jablkový koláč s krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- kypřicí prášek do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- vanilkový cukr
- lžíce rumu
- špetka soli do bílkového sněhu
- Na jablečnou vrstvu:
- 1000 g jablek
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- Na krém:
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku (Zlatého klasu)
- 400 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- dřeň z vanilkového lusku
- 250 g másla
- čokoládovou polevu
Postup Obrácený jablkový koláč s krémem
Postup přípravy receptu
-
Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince.
Nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek), asi 5 mm silné.
Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem.
Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír. Posypeme cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc. Během pečení krásně zkaramelizuje.
Uděláme těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přidáme vodu a olej a opět šleháme.
Pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme.
V jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh. Ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta.
Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka.
Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum. Promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto.
Dáme péci do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut. Na mřížce necháme při pokojové teplotě vychladnout.
A připravíme krém: 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink.
Do vroucí vody nalejeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme. Necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr. Prošleháme.
Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku. Spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém.
Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče. Na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme. Stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka.
Necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem. Dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici. Krájíme úhledně, ne jak já:-(, uvaříme dobrou kávičku a pak už jen dlabáme:-)