Obrácený jablkový koláč s krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
200 g hladké mouky
kypřicí prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
100 ml vody
100 ml oleje
2 lžíce kakaa
vanilkový cukr
lžíce rumu
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1000 g jablek
100 g krupicového cukru
2 lžíce mleté skořice
Na krém:
1,5 sáčku vanilkového pudinku (Zlatého klasu)
400 ml vody
100 g krupicového cukru
dřeň z vanilkového lusku
250 g másla
čokoládovou polevu

Postup přípravy receptu

  1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince.

  2. Nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek), asi 5 mm silné.

  3. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem.

  4. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír. Posypeme cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc. Během pečení krásně zkaramelizuje.

  5. Uděláme těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přidáme vodu a olej a opět šleháme.

  6. Pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme.

  7. V jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh. Ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta.

  8. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka.

  9. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum. Promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto.

  10. Dáme péci do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut. Na mřížce necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  11. A připravíme krém: 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink.

  12. Do vroucí vody nalejeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme. Necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr. Prošleháme.

  13. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku. Spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém.

  14. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče. Na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme. Stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka.

  15. Necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem. Dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici. Krájíme úhledně, ne jak já:-(, uvaříme dobrou kávičku a pak už jen dlabáme:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!