Dortík s marcipánem

Recepty, Moučníky

Suroviny

325 g marcipánové hmoty
100 g másla
75 g hořké čokolády
1 vanilkový cukr
8 vajec
100 g moučkového cukru
125 g polohrubé mouky
špetka soli
Na ozdobu:
50 g marcipánové hmoty
25 g moučkového cukru
5 sušených meruněk
50 g meruňkové marmelády
250 g mléčné čokolády
15 g sekaných mandlí
30 g hoblinek z hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Marcipánovou hmotu nakrájíme na malé kousky, přidáme vanilkový cukr, žloutky, sůl a vyšleháme metlami do pěny. Do sněhu z bílků zašleháme cukr. 1/3 sněhu vmícháme do krému, přidáme mouku, opatrně rozpuštěný vlažný tuk a druhou třetinu sněhu. Opatrně promícháme a nakonec přidáme zbylý sníh.

  2. Třetinu těsta nalijeme do vymazané dortové formy, posypeme ji polovinou sekané čokolády. Naneseme další třetinu těsta, opět posypeme čokoládou. Poslední vrstvu tvoří zbylé těsto. Dort upečeme v předehřáté troubě na 180 °C.

  3. Na ozdoby prohněteme marcipán s moučkovým cukrem. Z hmoty vytvarujeme malé květinky. Vnitřní pestíky vytvoříme z několika meruňkových nudliček.

  4. Dort potřeme dobře rozehřátou marmeládou, kterou po zaschnutí přelijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme kvítky a čokoládovými hoblinkami. Na strany dortu dáme mandlové lupínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!