Špenátovo-smetanová polévka s Nivou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 špenátový protlak - 450 g
- 1 kelímek smetany ke šlehání - 200 ml
- cca 300 ml vývaru
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 1 plnější lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky - cca 20 g
- 160-200 g sýru Niva
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- krutony, množství dle chuti
Postup Špenátovo-smetanová polévka s Nivou
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek, mouku, promícháme, necháme rozvonět a zpěnit. Přilijeme vývar a povaříme cca 10 minut. Poté vlijeme rozmrazený špenátový protlak, smetanu, dochutíme solí a muškátovým oříškem a ještě krátce provaříme. Přidáme zhruba 120-150 g Nivy, kterou necháme v polévce rozpustit a je-li třeba, naředíme polévku vývarem, dle požadované hustoty.
Polévku rozdělíme do talířů, dozdobíme zbylou Nivou, krutony a ihned podáváme, aby se krutony v polévce nerozmočily, případně si je do talíře každý dá až podle vlastní chuti. Krutony můžeme použít jak z bílého pečiva, tak i z chleba, nejlépe osmažené na másle.