Nutella cheesecake

Recepty, Dorty

Suroviny

Sušenkový základ:
260 g Bebe kakaových sušenek (do základu můžete použít i jiné cookies, klidně i Oreo)
140 g rozpuštěného másla
Náplň:
680 g žervé (nebo Philadelfie - zakoupíte v Tescu)
180 g 40% smetany ke šlehání (nenahrazovat mlékem!!! Smetanu mít nejlépe 40%)
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (lze nahradit lžičkou vanilkového extraktu)
1/2 čajové lžičky soli
400 g Nutelly
4 celá vejce
Ganache (ganaž):
110 ml smetany ke šlehání
250 g Nutelly
Na ozdobení:
jahody

Postup přípravy receptu

  1. Začala jsem tím, že jsem rozdrtila dvě balení čokoládových BeBe sušenek. K nim jsem přilila rozpuštěné máslo a celé jsem to zamíchala, dokud se směs nespojila.

  2. Připravila jsem dortovou formu o průměru 25 cm a obalila ji alobalem až k okraji. Směs jsem natlačila do formy na dort a vytvořila okraj.

  3. Sušenkový základ jsem dala péct do spodní části trouby předehřáté na 180°C na 10 minut. Po upečení jsem ho nechala vychladnout a troubu stáhla na 160°C.

  4. Mezitím jsem připravila náplň z žervé. Samozřejmě kdo chce, sáhne po Philadelfii, ale žervé je při tomto množství levnější, ale stále chutnou variantou.

  5. Žervé jsem v míse mixovala dohladka. V průběhu mixování jsem použila stěrku, aby se žervé dostalo od stěn mísy a rozmixovalo se rovnoměrně. Dále jsem k žervé přilila smetanu ke šlehání, přidala jsem krupicový cukr a balíček vanilkového cukru. Vanilkový cukr nahraďte extraktem, pokud ho máte. Dále jsem přidala 1/2 čajové lžičky soli a při nízkých otáčkách jsem vše spojila dohromady. Další na řadu přišla Nutella. Té jsem použila 400 g a opět vše v robotu spojila dohromady. Na závěr jsem do mísy přilila vidličkou rozmíchaná vejce, které jsem do směsi zapracovala ručně. Hotovou směs jsem vlila na sušenkový základ a povrch jsem uhladila.

  6. Dortovou formu jsem přenesla do většího pekáče, než je průměr formy a zalila ho horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny dortové formy. Takto jsem dala cheesecake péct do spodní části trouby. V mé troubě se pekl hodinu a tři čtvrtě. V lepší troubě se může péct pouze hodinu. Povrch cheesecaku by měl být pevný - tím jsem se řídila i já.

  7. Po upečení jsem nechala cheesecake chladnout 1 hodinu v pootevřené troubě. Pak jsem ho vyndala a kraje cheesecaku objela nožem. Poté jsem opatrně sundala formu a nechala cheesecake zcela vychladnout.

  8. Na cheesecake jsem připravila ganache. Na tu jsem potřebovala smetanu ke šlehání, kterou jsem na plotně zahřála. Jakmile začala vřít, stáhla jsem ji a zalila jí připravenou Nutellu a vše jsem důkladně zamíchala.

  9. Hotovou ganache jsem nalila na vychladlý cheesecake a rozetřela jí i po stranách dortu, kam jsem ji nechala stéct, proto je dobré mít cheesecake na mřížce a pod ní plech.

  10. Cheesecake jsem ozdobila jahodami a dala ho do lednice zatuhnout. Pokud byste měli na cheesecaku větší vrstvu ovoce, doporučuji ho potřít želatinou, aby neosychalo. Potřené želatinou zůstane krásně lesklé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!