Nutella cheesecake
Recepty, DortySuroviny
- Sušenkový základ:
- 260 g Bebe kakaových sušenek (do základu můžete použít i jiné cookies, klidně i Oreo)
- 140 g rozpuštěného másla
- Náplň:
- 680 g žervé (nebo Philadelfie - zakoupíte v Tescu)
- 180 g 40% smetany ke šlehání (nenahrazovat mlékem!!! Smetanu mít nejlépe 40%)
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr (lze nahradit lžičkou vanilkového extraktu)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 400 g Nutelly
- 4 celá vejce
- Ganache (ganaž):
- 110 ml smetany ke šlehání
- 250 g Nutelly
- Na ozdobení:
- jahody
Postup Nutella cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Začala jsem tím, že jsem rozdrtila dvě balení čokoládových BeBe sušenek. K nim jsem přilila rozpuštěné máslo a celé jsem to zamíchala, dokud se směs nespojila.
Připravila jsem dortovou formu o průměru 25 cm a obalila ji alobalem až k okraji. Směs jsem natlačila do formy na dort a vytvořila okraj.
Sušenkový základ jsem dala péct do spodní části trouby předehřáté na 180°C na 10 minut. Po upečení jsem ho nechala vychladnout a troubu stáhla na 160°C.
Mezitím jsem připravila náplň z žervé. Samozřejmě kdo chce, sáhne po Philadelfii, ale žervé je při tomto množství levnější, ale stále chutnou variantou.
Žervé jsem v míse mixovala dohladka. V průběhu mixování jsem použila stěrku, aby se žervé dostalo od stěn mísy a rozmixovalo se rovnoměrně. Dále jsem k žervé přilila smetanu ke šlehání, přidala jsem krupicový cukr a balíček vanilkového cukru. Vanilkový cukr nahraďte extraktem, pokud ho máte. Dále jsem přidala 1/2 čajové lžičky soli a při nízkých otáčkách jsem vše spojila dohromady. Další na řadu přišla Nutella. Té jsem použila 400 g a opět vše v robotu spojila dohromady. Na závěr jsem do mísy přilila vidličkou rozmíchaná vejce, které jsem do směsi zapracovala ručně. Hotovou směs jsem vlila na sušenkový základ a povrch jsem uhladila.
Dortovou formu jsem přenesla do většího pekáče, než je průměr formy a zalila ho horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny dortové formy. Takto jsem dala cheesecake péct do spodní části trouby. V mé troubě se pekl hodinu a tři čtvrtě. V lepší troubě se může péct pouze hodinu. Povrch cheesecaku by měl být pevný - tím jsem se řídila i já.
Po upečení jsem nechala cheesecake chladnout 1 hodinu v pootevřené troubě. Pak jsem ho vyndala a kraje cheesecaku objela nožem. Poté jsem opatrně sundala formu a nechala cheesecake zcela vychladnout.
Na cheesecake jsem připravila ganache. Na tu jsem potřebovala smetanu ke šlehání, kterou jsem na plotně zahřála. Jakmile začala vřít, stáhla jsem ji a zalila jí připravenou Nutellu a vše jsem důkladně zamíchala.
Hotovou ganache jsem nalila na vychladlý cheesecake a rozetřela jí i po stranách dortu, kam jsem ji nechala stéct, proto je dobré mít cheesecake na mřížce a pod ní plech.
Cheesecake jsem ozdobila jahodami a dala ho do lednice zatuhnout. Pokud byste měli na cheesecaku větší vrstvu ovoce, doporučuji ho potřít želatinou, aby neosychalo. Potřené želatinou zůstane krásně lesklé.