Špenátovo-brokolicová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

500 ml smetany (33%)
3 stroužky česneku, oloupané, hrubě pokrájené
250 g brokolice, rozdělené na růžičky
130 g čerstvého baby špenátu (můžete nahradit mraženým)
2 lžíce hladké mouky (25 g)
200 g strouhaného Eidamu (30%)
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
hrst lístků čerstvé bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dejte vařit silně osolenou vodu na noky nebo těstoviny, ale ještě předtím, než do ní dáte vařit přílohu, krátce v ní povařte brokolici tak, aby byla ještě hezky zelená a na skus. Pak můžete vařit přílohu.

  2. Do středního hrnce nalijte všechnu smetanu, přidejte česnek, trošku soli (nezapomeňte, že sýr pak hodně jídlo dosolí) a přimíchejte i trochu hladké mouky. Vše zahřejte, až začne probublávat a houstnout. Jakmile budete mít hotovou i brokolici, přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vůbec nevadí, pokud mouka vytvoří ve smetaně trochu hrudky, protože teď budete omáčku stejně mixovat ponorným mixérem. Vše rozmixujte na hladký krém. Jestli chcete, aby špenát zůstal celý, přidejte ho až nyní.

  3. Na závěr vmíchejte Eidam, popřípadě jiné sýry a jemně pokrájenou bazalku. Sýr by se v omáčce už neměl vařit, jen prohřát a rozpustit (jinak vytvoří jemné hrudky). Omáčku dochuťte pepřem, případně solí a můžete servírovat spolu s přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!