Špenátovo - mangoldové palačinky se slaninou/k lososovým steakům/
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Těsto na palačinky:
- 200 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- Na náplň:
- 400 g čerstvého listového špenátu
- 200 g mangoldu
- 3-4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 200 ml 12 % smetany
- 6 plátků slaniny
- 130 g tvrdého sýra
- sůl
- mletý čerstvý pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup Špenátovo - mangoldové palačinky se slaninou/k lososovým steakům/
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme palačinkové těsto. Do větší mísy rozklepneme vajíčka a rozkvedláme metličkou nebo vidličkou, přidáme špetku soli a zamícháváme hladkou mouku. Výsledné těsto má být řídké, takže pokud nám přijde příliš husté, přidám trochu mléka.
Na rozpálenou pánvičku nalijeme olej (nebo ji jen vymastíme peroutkou), nalijeme doprostřed malou naběračku palačinkového těsta a nakláněním pánve těsto rozlijeme po celé pánvi. Po chvíli palačinku otočíme a osmažíme i z druhé strany. Horké palačinky skládáme na sebe na vyhřátém talíři pod pokličkou.
Špenát i mangold zbavíme tuhých stonků, spaříme horkou vodou a necháme okapat.
Cibulku nakrájíme na kostičky a společně s česnekem orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme špenát, mangold a podusíme. Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem. Nakonec přilijeme smetanu a necháme ještě chvíli vydusit.
Když je špenát a mangold hotový, zprudka ještě osmažíme plátky slaniny a vmícháme je ke špenátovo-mangoldové směsi.
Palačinky naplníme touto směsí, posypeme sýrem a zatočíme. Poté palačinky pokrájíme na menší kousky.
Podáváme jako přílohu k lososovým steakům. Jinak děláme palačinky jen ze špenátu.