Špekové kapsičky s řeckým jogurtem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Náplň:
- 200 g pórku
- 100 g špeku (nebo anglické slaniny)
- 100 g Schwarzwaldské šunky (pokud máte, tak prosciutta)
- 150 g řeckého jogurtu (případně kysané smetany)
- 50 g sýra Feta
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu, sůl podle chuti
- 2 celá rozšlehaná vejce
- Těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 220 ml mléka
- 2 celá vejce + 1 vejce na potření hotových kapsiček
- 2 dl oleje
- 60 g droždí
- 2 kávové lžičky soli
- 1 lžička cukru
Postup Špekové kapsičky s řeckým jogurtem
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, dvou lžic mouky a 1 dl teplého (ne horkého) mléka necháme vykynout kvásek. Ten pak přidáme k mouce smíchané se solí, přilijeme teplé mléko, rozšlehaná vejce a olej. Řádně promísíme, povrch těsta posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme alespoň 60 minut kynout na teplém místě.
Mezitím vytvoříme náplň: vejce rozšleháme s jogurtem a nastrouhanou Fetou, lehce osolíme, přidáme podrcený tymián a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme na malé kostičky pokrájený špek a nasekané prosciutto.
Pak si z těsta odvážíme 100 g bochánky, na vále posypaném hladkou moukou vyválíme do tvaru kruhu o síle necelého centimetru a lžící poklademe náplní. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a překlopíme, aby vznikly kapsičky. Okraje přitiskneme - třeba kulatým příborovým nožem nebo vidličkou. Kapsy necháme ještě 20 minut kynout, pak potřeme vejcem, posypeme kmínem, solí, mákem sezamem atd. a pečeme v troubě při 175°C asi 30 minut do zezlátnutí těsta.