Špekové kapsičky s řeckým jogurtem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Náplň:
200 g pórku
100 g špeku (nebo anglické slaniny)
100 g Schwarzwaldské šunky (pokud máte, tak prosciutta)
150 g řeckého jogurtu (případně kysané smetany)
50 g sýra Feta
2 stroužky česneku
1 lžička tymiánu, sůl podle chuti
2 celá rozšlehaná vejce
Těsto:
3 hrnky hladké mouky
220 ml mléka
2 celá vejce + 1 vejce na potření hotových kapsiček
2 dl oleje
60 g droždí
2 kávové lžičky soli
1 lžička cukru

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, dvou lžic mouky a 1 dl teplého (ne horkého) mléka necháme vykynout kvásek. Ten pak přidáme k mouce smíchané se solí, přilijeme teplé mléko, rozšlehaná vejce a olej. Řádně promísíme, povrch těsta posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme alespoň 60 minut kynout na teplém místě.

  2. Mezitím vytvoříme náplň: vejce rozšleháme s jogurtem a nastrouhanou Fetou, lehce osolíme, přidáme podrcený tymián a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme na malé kostičky pokrájený špek a nasekané prosciutto.

  3. Pak si z těsta odvážíme 100 g bochánky, na vále posypaném hladkou moukou vyválíme do tvaru kruhu o síle necelého centimetru a lžící poklademe náplní. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a překlopíme, aby vznikly kapsičky. Okraje přitiskneme - třeba kulatým příborovým nožem nebo vidličkou. Kapsy necháme ještě 20 minut kynout, pak potřeme vejcem, posypeme kmínem, solí, mákem sezamem atd. a pečeme v troubě při 175°C asi 30 minut do zezlátnutí těsta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!