Špekáčkový guláš s brambory a ostrou paprikou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 400 g špekáčků
- 250 g cibule
- 300 g brambor
- 100 g mrkve
- 60 g řapíkatého celeru
- 4-5 stroužků česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžíce sádla
- pepř
- 350 ml vody
- 1 bobkový list
- 1 lžička oregana
Postup Špekáčkový guláš s brambory a ostrou paprikou
Postup přípravy receptu
-
Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky. Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
Zelené papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, sladkou papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájené na menší hranolky přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
Přidáme bobkový list a oregano, nadrobno nakrájenou mrkev a celer, zakryjeme se a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Podáváme posypané zelenou částí jarní cibulky, samostatně nebo s chlebem.