Špekáčkový guláš s brambory a ostrou paprikou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

400 g špekáčků
250 g cibule
300 g brambor
100 g mrkve
60 g řapíkatého celeru
4-5 stroužků česneku
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce sádla
pepř
350 ml vody
1 bobkový list
1 lžička oregana

Postup přípravy receptu

  1. Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky. Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.

  2. Zelené papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, sladkou papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.

  3. Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájené na menší hranolky přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.

  4. Přidáme bobkový list a oregano, nadrobno nakrájenou mrkev a celer, zakryjeme se a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Podáváme posypané zelenou částí jarní cibulky, samostatně nebo s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!