Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory
Recepty, RybySuroviny
- Na rybu:
- 2 x 200 g lososového filetu s kůží
- 2 lžíce citronové šťávy
- himálajská sůl podle chuti
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého sekaného kopru
- Bylinkový přeliv:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 2 lžíce sekané hladkolisté petržele
- 1 lžička citronové šťávy
- himálajská sůl podle chuti
- 1 lžička studeného másla
- Petrželové brambory:
- 600 g horkých uvařených brambor
- 1 hrst sekané hladkolisté petržele
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Postup Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory
Postup přípravy receptu
-
K bramborům přidáme sůl, studenou smetanu a petržel. Vše lehce promícháme vařečkou, aby se brambory obalily, udržujeme v teple.
Lososa osušíme, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Kůži lehce posypeme trochou sypké koprové nati. Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a maso opékáme nejprve kůží dolů asi čtyři minut. Pak je otočíme a další, přibližně tři minuty dopečeme. Sejmeme z ohně a uložíme do tepla.
Do rybího výpeku přilijeme smetanu, lehce osolíme, přidáme hořčici a zakápneme citronovou šťávou. Když směs zhoustne, vsypeme petrželovou nať a kopr. Vypneme, nakonec do přelivu přidáme máslo a promícháme.
Okamžitě servírujeme.