Sněhová citronová roláda

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 bílků
200 g cukru krystalu
1 KL kukuřičného škrobu
špetka soli
olej na vymazání pečícího plechu a papíru
troška moučkového cukru na poprášení papíru
300 ml 33% smetany ke šlehání
1 PL moučkového cukru (nebo podle chuti)
5 PL citronového krému(lemon curd) viz odkaz v poznámce

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 140°C, vymažeme plech olejem a vyložíme pečicím papírem, který taktéž lehce naolejujeme.

  2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do dvojnásobného objemu, přidáme lžíci krystalového cukru, šleháme dál, až se na metlách budou tvořit jemné špičky. Postupně, po lžících, zašleháme zbylý cukr a nakonec škrob. Musí nákm vzniknout pevná a hladká hmota:-).

  3. Rovnoměrně rozprostřeme do připraveného plechu a pečeme cca 45 minut. Respektujeme vlastnosti trouby!!

  4. Upečený korpus necháme vychladnout. Větší pečicí papír než plech, ve kterém jsme pekli lehce poprášíme moučkovým cukrem a převrátíme na něj upečený korpus tak, aby byl hore nohy:-)). Opatrně stáhneme původní pečicí papír a máme připraveno k plnění.

  5. Takto připravený korpus potřeme citronovým krémem, na který rovnoměrně rozprostřeme vyšlehanou smetanu s moučkovým cukrem.

  6. Podél delší strany roládu zarolujeme, zabalíme do papíru a necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Lemon curd doporučuji připravit předem, ale dobře ukrýt, aby stihl dostatečně vychladnout!!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!