Sněhová peřinka v žloutkovém krému s karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 l mléka
- vanilkový lusk
- 5 bílků
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- Krém:
- 5 žloutků
- 2 lžíce cukru
- Karamel:
- kousek másla
- cukr
Postup Sněhová peřinka v žloutkovém krému s karamelem
Postup přípravy receptu
-
Mléko svaříme s vanilkovým luskem. Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem. Lžicí nabereme velké noky a vložíme do horkého mléka. Přiklopíme pokličkou a vaříme mírně asi 5 minut. Peřinky musí být tuhé, když do ní píchneme prstem. Hotové peřinky vyjmeme a položíme na látkovou utěrku.
Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (pozor, dno nádoby se nesmí dotýkat horké vody). Šleháme do zhoustnutí a pak vlijeme do horkého mléka. Mícháme do zhoustnutí, pak hrnec postavíme do mísy s ledovou vodou a mícháme do vychladnutí. Dáme řádně vychladit do ledničky.
Z másla a cukru uděláme na pánvi karamel za stálého míchání.
Studený krém dáme na talíř, položíme na něj peřinku a přelijeme karamelem.