Špaldový čokochlebíček s jogurtem a banánem

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g třtinového cukru
3 celá vejce
200 g bílého jogurtu (dala jsem řecký)
100 g oleje (používám řepkový lisovaný za studena)
200 g prosáté jemné špaldové mouky (ale můžete dát klidně obyčejnou hladkou)
10 g prášku do pečiva (tzn. v Čechách jedno balení)
1 hodně zralý banán - pokrájený na kolečka
čokoláda hořká - půlka vysokoprocentní na kousíčky pokrájená
3 polévkové lžíce prosátého kakaového neslazeného prášku
a jako bonus, tedy nemusíte, ale můžete zakombinovat, klidně použijte jen jednu položku:
hrst lískových ořechů (na sucho opražených a pokrájených)
lžička vanilkového extraktu pokud nebudete dávat rum
špetka kardamonu
špetka mletého hřebíčku
šplouchnutí českého rumíku
..doporučuji vřele bonus nevynechat, byť dejte třeba jen část…
máslo na vymazání formy
strouhaný kokos na vysypání formy
forma na biskupský chlebíček menší (20 x 11 x 6) nebo malou formu na bábovku

Postup přípravy receptu

  1. Nechala jsem za sebe pracovat robota, ale v klidu se to dá zvládnout ručně, neb se jedná o klasické třené těsto jako na bábovku. Troubu si nechte vyhřát na cca 170 °C.

  2. Utřete vejce s cukrem, pak přidávejte po lžících jogurt, rum a naposled i olej. Prosátou mouku smíchanou práškem do pečiva zakombinujte do těsta jako poslední, přisypávejte též po lžících.

  3. Pak si odlijte větší část těsta, přidejte bonusové koření (kardamon a hřebíček, ale jen pokud je doma máte, jinak si s tím hlavu nelámejte) a zamíchejte.

  4. Do zbývající části tekutého těsta zapracujte prosátý kakaový prášek a nalámejte necelou polovinu hořké kvalitní čokolády.

  5. Následně si na nepřilnavé pánvi na sucho restujte lískové ořechy. Míchejte je často a od pánve neodcházejte – slupky mají tendenci se připalovat. Pak ořechy vysypte do utěrky, opatrně protřete mezi dlaněmi a tím oloupete slupky. Pak už stačí ořechy jen lehce posekat nožem.

  6. Formu na biskupský chlebíček si vymažte důkladně máslem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno formy vylijte část světlého těsta, posypte ořechy s čokoládou a vlijte polovinu tmavého těsta, posypte ořechy a půlku zralého banánu pokrájeného na kolečka. Jen tak, halabala.. Ještě tam vmíchejte kousek čokolády.

  7. Pak nalijte zbytek světlého těsta, pokud ještě něco zbylo z ořechů, banánu či čokolády, tak to tam také dosypte.

  8. Navrch nalijte zbylé tmavé těsto.

  9. Klidně můžete obrácenou měchačkou vytvořit mramorování. Pokud někde vykukuje banán, tak ho nemilosrdně zatlačte pěkně pod povrch, aby se nepřipálil.

  10. Dejte péct do trouby na cca 40 minut na střední příčku.

  11. Osvědčil se jako u všech bábovkových těst test suchou špejlí. Pokud ji z pečeného těsta vytáhnete suchou, je upečeno. Pokud se vám podaří píchnout do kousku čokolády, tak sice špejli vytáhnete vlhkou, ale poznáte hned rozdíl, že se jedná o čokoládu a ne o těsto.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!