Špaldové bagety se sezamem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 ml vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
3 lžíce sezamového semínka
1,5-2 lžičky soli
60 g změklého sádla
200 g hladké mouky
250 g špaldové hladké mouky
21 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Těsto můžeme dělat ručně (robotem) nebo v pekárně. Ručně: Ze 100 ml vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g hladké mouky (vše bereme z nachystaného, odváženého množství) umícháme v míse omládek a v zakryté (např.utěrkou) pak 45 minut nakynout. Pak přidáme zbytek surovin a vařečkou (nebo robotem) vymísíme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého umotáme bagetu. Všechny bagety necháme dobře vykynout v bagetovém plechu nebo na obyčejném plechu s pečicím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25 minut - každá trouba peče jinak, je možné, že budete péct o chvíli méně nebo naopak déle). Chcete-li mít bagetky lesklé, můžete je před pečením potřít trochou vejce, rozšlehaného s vodou.

  3. V pekárně: ze 100 ml vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g hladké mouky (vše bereme z nachystaného, odváženého množství) necháme pekárnu bez předehřívání umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut nakynout.

  4. Dosypeme zbytek surovin a znovu bez předehřevu necháme těsto umíchat a vykynout (kyne asi hodinu).

  5. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 4 díly a dále pokračujeme podle postupu, popsaného výše.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!