Sojový salát se sýrem a zeleninou
Recepty, SalátySuroviny
- 100 g sójových kostek, nudliček či plátků
- vývar nebo voda s kořením dle chuti
- 1 cibule - větší
- 120 g tvrdého sýru, např. Gouda, Eidam...
- cca 200 g nakládaných okurek
- cca 80 g naložených paprik nebo kozích rohů
- lák z okurek nebo paprik
- sůl
- pepř mletý
- 1 lžíce oleje
- Dále dle chuti:
- sojanéza nebo majonéza
- hořčice plnotučná
- rajčata
- červená paprika
- žampiony
Postup Sojový salát se sýrem a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Sojové maso uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme, necháme zchladnout a následně z něj pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vymačkané maso pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy.
K pokrájenému sojovému masu přidáme na drobno pokrájený tvrdý sýr, okurky, papriky a cibuli. Vše zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dle chuti můžeme, pokud jsme nepoužili například pikantní kozí rohy, přidat i trochu chilli nebo pokrájenou feferonku.
Salát dochutíme lákem z okurek nebo paprik (vše dle vlastní chuti), promícháme a dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny nebo přes noc.
Kdo chce a kdo má rád majonézové saláty, může do salátu vmíchat dle chuti majonézu nebo sojanézu, kterou můžeme dochutit hořčicí.
Salát můžeme připravit i s čerstvou zeleninou, kterou nastavíme část okurek a paprik. Dobrá jsou drobně krájená rajčata a papriky, kdy rajčata dáme do salátu až téměř před podáváním. Kdo rád žampiony, může použít jak čerstvé, tak i sterilované.
Podáváme samostatně, s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu...