Smetanový štrúdl s karamelovým nádechem

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
200 g zakysané smetany
1 žloutek
120 g tuku (Hera, Zlatá Haná)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
---
8-10 jablek
100-150 g drcených Lotus sušenek
skořice
cukr
rozinky
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, žloutku, tuku a zbytku surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme chvilku odpočinout a mezitím nastrouháme jablka.

  2. Z těsta vyválíme dva obdélníky. Na do středu nasypeme část sušenek, na to jablka, skořicový cukr, rozinky a zase část sušenek.

  3. Štrúdl můžeme jednoduše přehnout přes sebe, nebo jako já, naříznout zešikma proužky a a střídavě překládat (zapomněla jsem vyfotit)

  4. Štrúdly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C do zezlátnutí asi 20-25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!