Smetanový štrúdl s karamelovým nádechem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 200 g zakysané smetany
- 1 žloutek
- 120 g tuku (Hera, Zlatá Haná)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- ---
- 8-10 jablek
- 100-150 g drcených Lotus sušenek
- skořice
- cukr
- rozinky
- vejce na potření
Postup Smetanový štrúdl s karamelovým nádechem
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, žloutku, tuku a zbytku surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme chvilku odpočinout a mezitím nastrouháme jablka.
Z těsta vyválíme dva obdélníky. Na do středu nasypeme část sušenek, na to jablka, skořicový cukr, rozinky a zase část sušenek.
Štrúdl můžeme jednoduše přehnout přes sebe, nebo jako já, naříznout zešikma proužky a a střídavě překládat (zapomněla jsem vyfotit)
Štrúdly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C do zezlátnutí asi 20-25 minut.