Vepřová plec ve smetanových kedlubnách
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 500 g kedluben
- 2 cibule
- tymián dle chuti
- 3-4 stroužky česneku
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- 200 ml smetany ke šlehání
- cca 1 lžíce hladké mouky
Postup Vepřová plec ve smetanových kedlubnách
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec pokrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Cibule pokrájíme na jemno a česnek drobně nasekáme. Oloupané kedlubny pokrájíme na kostičky nebo hranolky.
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso, které necháme ze všech stran zatáhnout a následně vsypeme rozvonět česnek s tymiánem.
Maso podlijeme troškou vývaru nebo vody a dusíme pod poklicí na mírném ohni doměkka. Maso nenecháme zcela ponořené, jen tolik, kolik je nutné. Dle potřeby mícháme a podléváme. Když je maso měkké, přisypeme kedlubnu a dodusíme i tu doměkka - na skus.
Pak maso s kedlubnou zaprášíme moukou, vše promícháme a necháme provařit. Vyndáme vyvařené snítky tymiánu, pokud jsme nepoužili jen lístečky. Přilijeme smetanu, necháme probublat, případně dosolíme, opepříme a máme hotovo.
Podáváme s bramborem, těstovinami, rýží...