Smetanové žampiony s medvědím česnekem
Recepty, HoubySuroviny
- 400 g čerstvých žampionů
- 80 g uzeného špeku
- 2 středně velké cibule
- 1 plnější lžíce hladké mouky
- cca 100 ml vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání nebo zakysané
- 50 - 60 g medvědího česneku
- sůl
- pepř mletý - není nutný
Postup Smetanové žampiony s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na jemně pokrájeném špeku. Přihodíme na klínky pokrájené očištěné žampiony a smažíme do povadnutí. Žampiony zaprášíme moukou, ještě vše krátce osmažíme, přilijeme trošku vývaru a dusíme cca 10 - 15 minut. Pokud chceme žampiony v jemně smetanové omáčce, přilijeme smetanu ke šlehání, osolíme dle chuti, případně opepříme a krátce provaříme. Ke konci vaření vmícháme najemno pokrájený medvědí česnek a podáváme. Pokud chceme žampiony s chutí výraznější omáčkou, po podušení žampionů hrnec odstavíme, přidáme jemně pokrájený medvědí česnek, zakysanou smetanu pokojové teploty, vše dobře promícháme a dle chuti osolíme (opepříme).
Podáváme s vařeným bramborem, rýží, opečenými tousty...