Čokoládovo - mandlovo - malinové sušenky bez mouky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 střední, velmi zralé banány
4 lžíce chia semínek
1 hrnek mandlového másla (nejlépe z mandlí se slupkou. Můžete ho koupit nebo snadno udělat doma, pokud máte výkonnější mixér)
4 lžíce kakaa na pečení (ideálně neodtučněné a fairtrade)
1/2 hrnku kokosového cukru (ev. jiné sladidlo, např. hnědý cukr či stévie, poměr si určete sami)
1 lžička vanilkového extraktu
špetka skořice
1/2 lžičky pečící sody nebo 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
3/4 hrnku mraženého lesního ovoce (nebo čerstvého ovoce, např. brusinek či jablek)
oříšky na ozdobu
1/4 hrnku mouky (není nutné)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a jeden rovný plech vyložte pečicím papírem.

  2. Banány dobře rozmičkejte vidličkou na kaši. Vmíchejte chia semínka a vanilkový extrakt a nechte cca 5 minut stát.

  3. Poté přidejte všechny ostatní ingredience mimo ovoce a dobře promíchejte. Podle konzistence těsta, která se odvíjí od velikosti banánů a použitého mandlového másla někdy přidávám i trochu cizrnové mouky, není to však nutné.

  4. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte mražené ovoce a co nejrychleji začněte dělat sušenky (ovoce pouští vodu a těsto se pak trochu lepí).

  5. Odebírejte asi 1/4 - 1/3 hrnku těsta a klaďte na plech. Pokud máte sušenky vyšší, jemně je rozplácněte na cca 1 cm vysokou placku.

  6. Připravené sušenky dozdobte dalším ovocem a nasekanými ořechy (jemně je do těsta zatlačte).

  7. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti sušenek, větší se pečou déle, právě těch 20 - 25 minut, ale záleží to též na výkonnosti trouby.

  8. Po upečení by měly být sušenky na dotyk pevnější na povrchu, při chladnutí se dále zpevní.

  9. Po vyndání z trouby sejměte sušenky na pečícím papíru z plechu a nechte plně vychladnout.

  10. Skladujte v chladu či sušenky připravené do zásoby obalte pečícím papírem a v sáčku vložte do mrazáku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!