Lososové filety s kapary a citrónem

Recepty, Ryby

Suroviny

Losos:
4 lososové filety
4 kolečka citrónu
2-3 lžičky kapary
1 cibule - nakrájená na půlměsíčky
2 stroužky česneku - nakrájené na tenké plátečky
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
špetka černého pepře
Brambory:
4 středně velké červené brambory - omyté a nakrájené na čtvrtky
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
trochu čerstvé petrželky - nakrájené nadrobno
Kapustičky:
1 malý sáček mražených kapustiček
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené brambory vaříme do poloměkka ve slané vodě. Scedíme a necháme v teple.

  2. Během vaření brambor předehřejeme troubu na 160°C (325°F). Do zapékací misky dáme alobalovou fólii tak, aby přesahovala přes okraje misky (lépe se tak udrží šťáva při pečení masa). Dno misky posypeme nakrájenou cibulkou a česnekem. Na vše položíme filety kůžičkou dolů. Ty mírně osolíme a opepříme, rovnoměrně posypeme kapary, pokapeme trochou citrónové šťávy a nakonec na každý filet položíme kolečko citrónu. Vše přikryjeme další folií alobalu, ale jen tak, aby mohla unikat vznikající pára a zároveň se maso nevysušovalo. Takto pečeme cca 6 minut.

  3. Zatímco se nám začaly péct lososové plátky, v hrnci přivedeme varu osolenou vodu na kapustičky. Taktéž již můžeme rozpálit hlubší pánev s olejem, na níž necháme rychle zesklovatět cibulku a přidáme již předvařené brambory a při zmírnění teploty začneme brambory restovat. Jakmile voda na kapustičky začne vřít, dáme do ní sáček mražené zeleniny a vaříme cca 5 minut. Scedíme. Po 5-6 minutách sundáme alobalovou folii se zapékací misky s lososem, filety důkladně přelijeme vytvořenou šťávou v misce a v troubě pečeme bez folie dalších 5-6 minut nebo než citróny začnou nabírat mírně krabavitější či skoro proschlý vzhled.

  4. Jakmile brambory prakticky změknou, přidáme nasekanou petrželku, na pár vteřin ještě promícháme a můžeme začít servírovat. Na talíř dáme porci filé, restovaných brambor a kapustiček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!