Smetanové koblihy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500-550 g hladké mouky
- 5 žloutků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 2-3 lžíce rumu
- 2 lžíce cukru
- kostka droždí
- citronová kůra
- sůl
- olej na smažení
- ----
- povidla
- skořice
- vanilkový cukr
Postup Smetanové koblihy
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kvásek z poloviny vlahé smetany, trošky cukru a droždí. Žloutky našleháme asi 3-4 minuty nad párou. Když začnou houstnout odstavíme a přilijeme zbytek smetany.
Do mísy prosejeme mouku a přidáme žloutky a všechny zbývající suroviny. Vymícháme hladké těsto a necháme v teple pod utěrkou kynout. Připravíme povidla.
Po vykynutí odebíráme přibližně stejné kousky, které prsty roztlačíme. Na každý kousek dáme povidla a těsto zabalíme do koblihy. Ukládáme spojem dolů. Necháme ještě 15 minut kynout.
V kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a koblihy smažíme pozvolna z obou stran. Nejprve přikryté poklicí a po otočení už bez. Odkládáme na papírovou utěrku okapat přebytečný tuk.