Smetanové koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

500-550 g hladké mouky
5 žloutků
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce bílého smetanového jogurtu
1 lžíce majonézy
2-3 lžíce rumu
2 lžíce cukru
kostka droždí
citronová kůra
sůl
olej na smažení
----
povidla
skořice
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek z poloviny vlahé smetany, trošky cukru a droždí. Žloutky našleháme asi 3-4 minuty nad párou. Když začnou houstnout odstavíme a přilijeme zbytek smetany.

  2. Do mísy prosejeme mouku a přidáme žloutky a všechny zbývající suroviny. Vymícháme hladké těsto a necháme v teple pod utěrkou kynout. Připravíme povidla.

  3. Po vykynutí odebíráme přibližně stejné kousky, které prsty roztlačíme. Na každý kousek dáme povidla a těsto zabalíme do koblihy. Ukládáme spojem dolů. Necháme ještě 15 minut kynout.

  4. V kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a koblihy smažíme pozvolna z obou stran. Nejprve přikryté poklicí a po otočení už bez. Odkládáme na papírovou utěrku okapat přebytečný tuk.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!