Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky
Recepty, LuštěninySuroviny
- 1 kg falešné hovězí svíčkové
- 1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
- 1 Rama cremefine na vaření (250 ml)
- 2 sladké smetany na vaření (2x180 ml)
- 2 dcl mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- cibule
- mrkev
- petržel
- petrželová nať
- máslo
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- tymián
- rozmarýn
- jalovec
- nové koření
Postup Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky
Postup přípravy receptu
-
Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu.
Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička.
Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin.
Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření.
Přidáme k masu jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu. Vaříme při mírném varu.
Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100 g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí.
Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát.
Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. V průběhu vaření dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Tím máme omáčku hotovou.
Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu.
Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.