Smažený lilek s bylinkami a bramborem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

2 lilky (menší)
brambory (Tak něják aby to vyšlo na čtyři porce)
pórek
snítka čerstvého rozmarýnu
estragon
Slunečnicový olej (Olivový)
kmín
sůl
voda
mouka
vejce

Postup přípravy receptu

  1. No tak nejdříve si nachystáme ten lilek. Není to vůbec těžký. Zvládne to i naprostý začátečník. Takže vezmeme lilek, opláchneme ho, ořízneme vrchní část a oškrábeme tu fialovou šlupku. (Nejlépe škrabkou na brambory.) Někdo to neškrábe, ale mě to příjde na to smažení lepší oškrábané. No je to na Vás. Poté lilek nakrájíme na kolečka o šířce asi 5 milimetrů. Kdo má rád širší, může si dát širší. Takhle je to pak ale dobře křupavé. Tak máme kolečka lilku. Tyto kolečka poskládáme do mísy a jednotlivé vrstvy vždy posypeme solí. Takhle necháme lilek asi hodinu, aby se vypotil.

  2. Mezitím si připravíme brambory. (Teď jsou drahé já vím, ale tak nic jiného bych k tomu nejedla.) Já jsem měla takové ty nové brambory, takže jsem je jen odrhla kartáčkem. Kdo má klasický, tak oškrábat. Brambory poté nakrájíme na nějáké normální kousky. Prostě, jak klasický brambory na vaření. Dáme je do hrnce, přidáme sůl a kmín (zatím nevaříme).

  3. Tak máme připravený brambory a zpátky k lilku. Ten už by měl být vypocený. Takže ho osušíme. Jak? Já na to použila staré, látkové, dětské plínky. Nyní si připravíme máčku na obalovaní. Takže dáme trochu mouky a nasekáme tam ten estragon a rozmarýn (ne moc na jemno). Poté naředíme vodou aby jsme dostali takovou řidší kašičku. Nachystáme si strouhanku a můžeme jít na to. Obalíme lilek a naskládáme si ho na nějáký talíř.

  4. Tak teď už máme vše připraveno a můžeme pustit plyn, pokud nemáte elektrický sporák. To moc plynu nepustíte. Na pánev nalejeme olej. (Já si namíchala slunečnicový a olivový.) Když je olej rozehřátý tak můžeme dát vařit brambory a dáme smažit první kolečka lilku. Než se nám osmaží tak si vytáhneme papírové ubrousky a jeden si dáme na čistý talíř. Až se nám lilek pěkně osmaží z obou stran, tak ho hodíme na ten ubrousek a zbavíme ho přebytečného oleje, pak kolečka můžeme dát do nějákého síta, ať maj přístup vzduchu. Takhle smažíme a smažíme. Někdy v půlce smažení zkontrolujeme brambory, a když už jsou, tak je slijeme. Potom nakrájíme pórek a kolečka vsypeme do brambor. Přidáme k tomu kapku olivového oleje a pogumáme (pomačkáme). Dosmažíme lilek a můžeme podávat. Dobrou chuť!!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!