Smažená jižanská křídla
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 12 kuřecích křídel
- Na kořenící směs:
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého chilli
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 stroužek česneku drcený
- Na obalování:
- 2 velká vejce
- 1 lžíce tabasca
- 1 lžička kečupu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 20 dkg hladké mouky
- olej na smažení
- uzená paprika na poprášení
- Na dip:
- 250 g zakysané smetany
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- 1-2 lžíce sladké chilli omáčky
Postup Smažená jižanská křídla
Postup přípravy receptu
-
Z křídel za posledním kloubem odkrojíme špičky bez masa a zbylou část rozdělíme v prostředním kloubu napůl. Omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Promícháme je s přísadami na kořenicí směs a dáme na hodinu do chladu, klidně i do druhého dne.
Smícháme přísady na dip, osolíme a dáme vychladit. Poté si připravíme suroviny na obalování. V hlubokém talíři prošleháme vejce a ostatní přísady. Na plochý talíř nasypeme mouku.
V hrnci rozehřejeme 5 cm vysokou vrstvu oleje (pokud máte kuchyňský teploměr nebo používáte fritézu, tak na 190°C).
Namočíme křídla po 5 kouscích do vajec a pak obalíme v mouce. Dáme je do oleje a smažíme za občasného obracení 8–10 minut. Poté je vyndáme a na papírových utěrkách necháme vsáknout přebytečný olej. Pokračujeme další dávkou až do usmažení všech křídel. Křídla podáváme s křenovým dipem, případně s tatarskou omáčkou.
Máte-li obavy, že jste neodhadli teplotu oleje a křídla jsou ještě nedodělaná, můžete je na plechu ještě na 15 minut strčit do trouby předehřáté na 180-200°C.