Smažená jižanská křídla

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

12 kuřecích křídel
Na kořenící směs:
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička mletého chilli
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička sušeného oregana
1 stroužek česneku drcený
Na obalování:
2 velká vejce
1 lžíce tabasca
1 lžička kečupu
1 lžička sladké mleté papriky
20 dkg hladké mouky
olej na smažení
uzená paprika na poprášení
Na dip:
250 g zakysané smetany
2 lžíce nastrouhaného křenu
1-2 lžíce sladké chilli omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Z křídel za posledním kloubem odkrojíme špičky bez masa a zbylou část rozdělíme v prostředním kloubu napůl. Omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Promícháme je s přísadami na kořenicí směs a dáme na hodinu do chladu, klidně i do druhého dne.

  2. Smícháme přísady na dip, osolíme a dáme vychladit. Poté si připravíme suroviny na obalování. V hlubokém talíři prošleháme vejce a ostatní přísady. Na plochý talíř nasypeme mouku.

  3. V hrnci rozehřejeme 5 cm vysokou vrstvu oleje (pokud máte kuchyňský teploměr nebo používáte fritézu, tak na 190°C).

  4. Namočíme křídla po 5 kouscích do vajec a pak obalíme v mouce. Dáme je do oleje a smažíme za občasného obracení 8–10 minut. Poté je vyndáme a na papírových utěrkách necháme vsáknout přebytečný olej. Pokračujeme další dávkou až do usmažení všech křídel. Křídla podáváme s křenovým dipem, případně s tatarskou omáčkou.

  5. Máte-li obavy, že jste neodhadli teplotu oleje a křídla jsou ještě nedodělaná, můžete je na plechu ještě na 15 minut strčit do trouby předehřáté na 180-200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!