Šmakonéza a Šmatarka
Recepty, OmáčkySuroviny
- Šmakonéza:
- 50 g Šmakouna přírodní aroma
- 25 ml řepkového oleje
- 25 ml olivového oleje (panenského)
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 3-4 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- Šmatarka:
- 1 Šmakonéza
- 15 g kyselých okurek
- 15 g šalotky
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup Šmakonéza a Šmatarka
Postup přípravy receptu
-
Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.
Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko.
Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.
Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.