Šlehaná sekaná na smetaně
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g mleté vepřové plece
- 2 lžičky steakového koření (domácí nebo koupené)
- dle potřeby sůl do domácí směsi
- 150 ml mléka
- 1 lžíce solamylu
- Omáčka:
- 1 velká mrkev
- 1/4 bulvy celeru
- 1 cibule
- 30 g másla
- 50 g slaniny
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- špetka tymiánu
- 300- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce bílého vinného octu
- 200 ml smetany
- sůl
- Knedlík:
- 2 starší rohlíky
- 250 ml hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky (z bílků sníh)
Postup Šlehaná sekaná na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Sekanou připravíme den předem (stačí od večera do rána). Namleté maso okořeníme steakovým kořením nebo pepř a sůl dle chuti, přidáme solamyl a mléko. Zašleháme ručním šlehačem nebo dobře prohněteme rukou. Až se mléko vsákne, uložíme do chladu aspoň na 12 hodin.
Uleželé maso přendáme na fólii, (rozprostřeme a můžeme naplnit vařenými vejci nebo zeleninou) a pomocí fólie vytvoříme šišku. Dáme v pekáčku mírně podlitou vodou a zakrytou poklicí do předehřáté trouby péct na 170 °C. V hlubší pánvi opečeme kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a očištěnou nakrájenou zeleninu opečeme, zalijeme částí vývaru a přidáme koření, kromě tymiánu. Vše promícháme, nalijeme k sekané a pečeme 30-40 minut, dle potřeby podlijeme (podle trouby).
Sekanou vyndáme, zeleninu přendáme zpět do pánve a sekanou necháme v troubě opéct na kůrčičku odkrytou. K zelenině přidáme zbytek vývaru, ocet a z cukru na suché pánvi udělaný karamel (nebo jen cukr). Povaříme, vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme šlehačku a tymián, dochutíme a necháme přejít varem, pokud bychom přidávali ocet, musí být převařený. Zelenina dostatečně omáčku zahustí, ale je-li potřeba, můžeme použít k zahuštění studené nebo francouzské máslo.
Před dokončením pečení připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Promícháme, necháme stát pár minut, až mouka vše nasákne a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Naplníme do 3/4 hrnečky (4 ks 250 ml), předem vyložené kuchyňskou fólií. Knedlíky vaříme v mvt 3 min/800 W, otočíme hrnečky o 180° a ještě 3,5 min/800 W (nebo v hrnci ve vodě do 3/4 hrnků vaříme cca 33 minut). Knedlíky i sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a měsíčkem citronu.