Šlehaná sekaná se zeleninou a smetanou Rama
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 1 velká cibule
- 250 g uzené slaniny
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 1 smetana Rama 15%
- 1 červená kapie
- 1 lžíce domácí vegety
- 2 lžíce červené papriky
- 3-4 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- olej
- hrst petrželky
- 200 g dlouhých plátků slaniny
- Dále na druhou variantu:
- 200 g kostičky 1,5x1,5 cm domácí uzené krkovice
Postup Šlehaná sekaná se zeleninou a smetanou Rama
Postup přípravy receptu
-
Maso pomeleme, cibuli, kapii a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, rohlík pokrájíme na kolečka, zalijeme smetanou Rama a necháme ho zcela rozmočit.
Maso dáme do šlehací mísy s rozmočeným rohlíkem ve smetaně a šleháme, až se všechno krásně spojí.
Na troše oleje osmažíme cibulku do sklovita a přidáme kostičky slaniny. Už jen chvilku smažíme a vše přidáme k masu do mísy s paprikou, vegetou, kapií, česnekem, vejcem a petrželkou. Osolíme, opepříme a necháme ještě prošlehat.
Z poloviny hmoty mokrýma rukama vytvoříme šišku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout.
Do druhé poloviny přidáme kostky krkovice a uděláme stejně, jak první šišku a dáme také do mrazáku.
Po chvíli vyndáme ztuhlé šišky, sundáme folii a obalíme plátky slaniny. Dáme péct do pekáče s 2 lžícemi oleje a trochou vody, přikryté alobalem, 15-20 minut na 200 °C potom ztlumíme na 100 °C a pečeme cca 1 hodinu. Během pečení aspoň jednou zkontrolujeme a přelijeme výpekem.
Hotovou sekanou necháme trochu vychladnout, nakrájíme na plátky a servírujeme s bramborem, nebo i studenou s chlebem.