Šlehaná sekaná se zeleninou a smetanou Rama

Recepty, Mleté maso

Suroviny

800 g vepřové plece
1 velká cibule
250 g uzené slaniny
1 rohlík
1 vejce
1 smetana Rama 15%
1 červená kapie
1 lžíce domácí vegety
2 lžíce červené papriky
3-4 stroužky česneku
pepř
sůl
olej
hrst petrželky
200 g dlouhých plátků slaniny
Dále na druhou variantu:
200 g kostičky 1,5x1,5 cm domácí uzené krkovice

Postup přípravy receptu

  1. Maso pomeleme, cibuli, kapii a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, rohlík pokrájíme na kolečka, zalijeme smetanou Rama a necháme ho zcela rozmočit.

  2. Maso dáme do šlehací mísy s rozmočeným rohlíkem ve smetaně a šleháme, až se všechno krásně spojí.

  3. Na troše oleje osmažíme cibulku do sklovita a přidáme kostičky slaniny. Už jen chvilku smažíme a vše přidáme k masu do mísy s paprikou, vegetou, kapií, česnekem, vejcem a petrželkou. Osolíme, opepříme a necháme ještě prošlehat.

  4. Z poloviny hmoty mokrýma rukama vytvoříme šišku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout.

  5. Do druhé poloviny přidáme kostky krkovice a uděláme stejně, jak první šišku a dáme také do mrazáku.

  6. Po chvíli vyndáme ztuhlé šišky, sundáme folii a obalíme plátky slaniny. Dáme péct do pekáče s 2 lžícemi oleje a trochou vody, přikryté alobalem, 15-20 minut na 200 °C potom ztlumíme na 100 °C a pečeme cca 1 hodinu. Během pečení aspoň jednou zkontrolujeme a přelijeme výpekem.

  7. Hotovou sekanou necháme trochu vychladnout, nakrájíme na plátky a servírujeme s bramborem, nebo i studenou s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!