Slaný koláč s květákem a bramborami
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 250 g listového těsta
- 300 g květáku
- 350 g brambor
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička koření na grilovanou zeleninu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- pepř
- sůl
- 6 malých koktejlových rajčat
- 125 g mozzarelly
Postup Slaný koláč s květákem a bramborami
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 27 cm.
Květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do poloměkka, pak scedíme a dáme vychladit.
Mezitím oloupeme syrové brambory, nastrouháme je na hrubém struhadle a trochu vymačkáme. Přidáme drobně nakrájenou cibulku i s natí, prolisovaný česnek, pepř a kmín. Vsypeme květák - větší kousky můžeme ještě trochu pokrájet, vše promícháme, osolíme (trošku více, brambory to stáhnou) a směs rozložíme do formy na těsto.
Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci a kořením na grilovanou zeleninu. Nalijeme na směs ve formě a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Přikryjeme alobalem a pečeme 25 min, pak poklademe nakrájenými rajčaty a mozzarellou a ještě trochu osolíme. Stáhneme teplotu na 180 a pečeme ještě přibližně 25 min. Nejlépe chutná vlažný. Podáváme se zeleninovým salátem.