Slaný koláč s květákem a bramborami

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

250 g listového těsta
300 g květáku
350 g brambor
2 lahůdkové cibulky
2 stroužky česneku
2 vejce
200 g zakysané smetany
1 lžička koření na grilovanou zeleninu
1/2 lžičky mletého kmínu
pepř
sůl
6 malých koktejlových rajčat
125 g mozzarelly

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 27 cm.

  2. Květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do poloměkka, pak scedíme a dáme vychladit.

  3. Mezitím oloupeme syrové brambory, nastrouháme je na hrubém struhadle a trochu vymačkáme. Přidáme drobně nakrájenou cibulku i s natí, prolisovaný česnek, pepř a kmín. Vsypeme květák - větší kousky můžeme ještě trochu pokrájet, vše promícháme, osolíme (trošku více, brambory to stáhnou) a směs rozložíme do formy na těsto.

  4. Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci a kořením na grilovanou zeleninu. Nalijeme na směs ve formě a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Přikryjeme alobalem a pečeme 25 min, pak poklademe nakrájenými rajčaty a mozzarellou a ještě trochu osolíme. Stáhneme teplotu na 180 a pečeme ještě přibližně 25 min. Nejlépe chutná vlažný. Podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!