Slaný dort trochu jinak

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

Těsto:
1 prášek do pečiva
2 hrneček polohrubé mouky
1 hrneček mléka + mléko dle potřeby (záleží na savosti mouky - těsto má být řídké, asi jako na litou (olejovou) placku...)
1/2 hrnečku másla (rozpuštěného nebo oleje)
1 vejce
pepř
sušená paprika
majoránka
provensálské koření
sušený česnek
sůl
drcený kmín
Náplň:
brokolice
čerstvá paprika
klobása
Eidam (nastrouhaný)
Ozdoba:
pomazánkové máslo křenové
mléko
salám (více druhů)
sýr (strouhaný najemno)
olivy
plátkový sýr
korbáčiky
zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu si uvaříme v mírně osolené vodě.(lze přidat i kmín).

  2. Zchladlou zeleninu nakrájíme spolu s klobáskou na malé kostičky.

  3. Těsto: nejprve smícháme suché suroviny(koření dle chuti) prdopeče..

  4. Poté přilijeme olej, mléko a z vajíčka pouze žloutek. Bílek si ponecháme stranou.

  5. Vyvoříme tekutější konzistenci a přidáme náplň. Vmícháme prdopeč a ušlehaný bílek a nalijeme do vymazané dortové formy.

  6. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova - zkusíme špejlí tak na 200° asi 15-20 min.

  7. Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  8. Vychladlý ozdobíme dle fantazie.

  9. Pomazánkové máslo trochu rozředíme, ať není tak husté.Boky potřeme a obalíme v nastrouhaném sýru. Vršek potřeme také, lípe se nám bude zdobit a lépe to vypadá.Zbytek pom. másla dáme buďto do zdobícího cukrářského sáčku, nebo jen do obyčejného mikrotenového sáčku s ustřiženou špičkou.

  10. Různě ozdobíme a doporučuji trošku kápnout i pod salámové růžičky - lépe drží a nerozvíjí se...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!