Bramborová bábovka s mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g brambor
- 3 vejce
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g krupicového cukru
- sůl
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 80 g celého máku
- moučkový cukr na posypání
- na vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka (nebo kokos)
Postup Bramborová bábovka s mákem
Postup přípravy receptu
-
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo kokosem). Uvařené a zchladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Změklé máslo nakrájíme na kousky a ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme všechny žloutky a špetku soli. Z bílků a cukru ušleháme sníh.
Obě hmoty spojíme, pak zapracujeme brambory. Smícháme mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme do bramborového těsta. Nakonec promícháme s celým mákem.
Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem a pozvolna pečeme na 160 stupňů asi 50 minut. Špejlí zjistíme, jestli je těsto propečené - když se už nechytá, bábovku vytáhneme a necháme krátce zchladnout, pak ji opatrně vyklopíme. Před podáváním ji pocukrujeme.