Sladkokyselý rajčatový chilli džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 800 g zralých rajčat
- několik snítek tymiánu
- saturejky
- 2 feferonky (možno i více dle chuti)
- 3 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- 2 polévkové lžíce vinného octa
- 1 polévková lžíce krému balsamico
- 180-200 g třtinového cukru (raději nejdřív méně, popř. dosladit)
- sůl
Postup Sladkokyselý rajčatový chilli džem
Postup přípravy receptu
-
Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka.
Druhou polovinu posekejte na kousky (pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je).
Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, možná o chvilku déle, do požadované hustoty.
Necháme vychladnout a naplníme do vymytých sklenek.
Poté uchováváme v lednici, popř. můžeme sklenky naplnit horkým džemem, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, dokud nezchladne.
Používáme k sýrům, grilovanému masu...