Štrúdl višňovo-makový
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g mraženého listového těsta
- 1 kg višní
- 200 g mletého máku
- 200 g moučkového cukru
- 1/2 KL mleté skořice
- 1/2 KL mletého hřebíčku
- kůru z 1 citronu
- 2 dl zakysané smetany
- 1 žloutek na potření nebo 30 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr na posyp
- (tohle množství surovin stačí na dvě nožky)
Postup Štrúdl višňovo-makový
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto necháme povolit na pokojovou teplotu. Višně umyjeme a vypeckujeme, necháme na sítě okapat. Mák smícháme s cukrem, hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou. Rozemletý, resp. roztlučený hřebíček je velice aromatické koření, takže je nutné nepřehánět to s ním. Já dávám do hmoždíře cca 15 hřebíčků. To je zhruba ta 1/2 ČL. Právě hřebíček je tou tajnou přísadou, která dá celému štrúdlu jiný level.
Troubu předehřejeme na 200 C anebo 170 C horkovzduch (používám horkovzduch). Připravíme na plech pečící papír (mně obvykle alespoň jeden štrúdl praskne;zákonitosti praskání štrúdlů se mi nepodařilo odhalit, ale nijak mi to nevadí). Listové těsto vyválíme na cca 40 x 40 cm, okraje necháme cca 3 cm volné. Dle mé zkušenosti je nejlepší vyválet listové těsto na čisté plátěné utěrce, všechny ostatní podklady byly horší. Pomocí utěrky se dá štrúdl nejlépe zavinout. Na plát nasypeme smíchaný mák, pak višně a pak lžící volně flákneme zakysanou smetanu.
Zavineme pomocí utěrky relativně natěsno, okraj má být vespod.
Potřeme rozšlehaným žloutkem. Já používám místo žloutku roztopené máslo. Popícháme vidličkou. Pečeme cca 30 - 35 minut. Posypeme cukrem. Podáváme vlažné.