Škvarkové uzlíky s karamelovou cibulkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 a 1/2 kl soli
- 1 kl drceného kmínu
- 1 kostka droždí
- 1 kl hnědého cukru
- 1/4 l teplé vody
- 4 vrchovaté pl mletých škvarků
- 1 pl sádla
- Náplň:
- 2 větší cibule
- 1 kl drceného kmínu
- 2 pl sádla
- 1 kl cukru
- 1/2 kl soli
- 4 vrchovaté pl mletých škvarků
- Na potření:
- 1 vejce
- drcený kmín
Postup Škvarkové uzlíky s karamelovou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí a kmínem, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přisypeme cukr, zalijeme teplou vodou a necháme 5 minut vzejít. Mezitím necháme trochu rozpustit sádlo a mleté škvarky - jen aby byly tekutější, ne horké (dávám tak na 30 s do mikrovlnky) a přidáme je do mísy. Vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Mezitím nasekáme 2 cibule na drobno. V pánvi nebo v hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli, kmín, zasypeme cukrem a smažíme do zlata, cibulka díky cukru začne hezky karamelizovat. Když cibule tmavne, osolíme a přidáme škvarky, ty necháme jen rozpustit a vypneme. Vše promixujeme tyčovým mixerem do hladka. Necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta vyválíme plát, který namažeme vychladlou náplní. Třetinu těsta přehneme dovnitř plátu a druhou třetinu přes ni - viz foto. Krájíme asi 1,5 cm široké proužky, které povytáhneme, zakroutíme, jako když je ždímáme a zatočíme do uzlíku.
Uzlíky narovnáme na plech s pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem. Pečeme na 180°asi 20 minut do zlatova.