Čočkový dhal
Recepty, LuštěninySuroviny
- 4 lžíce oleje
- 2 cibule (jemně nasekané)
- 1 velký stroužek česneku (jemně nasekaný)
- 1/2 lžičky celého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky kari
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 300 g hnědé čočky
- zeleninový vývar nebo voda
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
- 120 g rajského protlaku
- (1 lžička mouky na zahuštění)
Postup Čočkový dhal
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme a přes noc namočíme do studené vody.
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme prolisovaný česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku.
Vše krátce osmahneme, zalijme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi 1/2 lžičky soli.
Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 minut povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list.
Můžeme zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.