Čočkový dhal

Recepty, Luštěniny

Suroviny

4 lžíce oleje
2 cibule (jemně nasekané)
1 velký stroužek česneku (jemně nasekaný)
1/2 lžičky celého římského kmínu
1/2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky kari
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
5 hřebíčků
300 g hnědé čočky
zeleninový vývar nebo voda
1 bobkový list
sůl
pepř
120 g rajského protlaku
(1 lžička mouky na zahuštění)

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme a přes noc namočíme do studené vody.

  2. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme prolisovaný česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku.

  3. Vše krátce osmahneme, zalijme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi 1/2 lžičky soli.

  4. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 minut povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list.

  5. Můžeme zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!