Panenka se zeleninovým pyré
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 pěkná vepřová panenka
- 400 g kořenové zeleniny
- mrkev
- celer
- petržel
- 1 cibule
- kmín
- majoránka
- sladká paprika
- sůl
- pepř
- máslo
Postup Panenka se zeleninovým pyré
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme plátek másla a opečeme na něm cibulku a kmín. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme zeleninu. Použít můžeme mraženou směs pod svíčkovou“, nebo si nakrájíme cca 200 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele.
K zelenině přidáme 1 rovnou lžíci sladké papriky, sůl a pepř.
Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5-10 minut do měkka, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Těsně před koncem varu přidáme lžíci sušené majoránky. Směs odstavíme z plotny a lehce promixujeme tyčovým mixérem. Udržujeme v teple.
Panenku nakrájíme na jednotlivé medailonky“ a každý z nich jemně a opatrně naklepeme.
Nesolíme ani nepepříme, pouze lehce posypeme majoránkou-buď hned, anebo až na pánvi. Rozpálíme si trošku másla a panenku rychle opečeme – stačí pouze 2 minuty z každé strany, aby maso zůstalo vevnitř ještě trochu růžové. K panence přidáme naše zeleninové pyré a můžeme podávat.