Sekaná svíčková

Recepty, Omáčky

Suroviny

Na sekanou:
800 g mletého masa z plece nebo kýty
cca 120 g uzeného špeku
sůl
pepř mletý
tymián
2 vejce
strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
1 hrstka vody nebo mléka
1 cibule
1 větší stroužek česneku
olej nebo máslo
alobal
Omáčka:
250 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
1 ks cibule větší
cca 100 g másla
1 lžíce plnotučné hořčice
1 - 2 lžíce cukru krupice
7 kuliček nového koření
7 kuliček pepře
3 bobkové listy
sůl
ocet nebo citronová šťáva
250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs zahustíme čerstvou strouhankou z ne zcela tvrdých rohlíků, opět dobře promícháme a na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě (cca 1 cm) masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Plát pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do plátu alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy.

  2. Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli a hrubě nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme s osmaženou zeleninou lehce zkaramelizovat, přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.

  3. Omáčku podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem a sekanou pokrájenou na plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!