Schwarzwaldský višňový dort
Recepty, DortySuroviny
- Piškotový korpus:
- 7 vajec - (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 150 g jemně strouhané hořké čokolády
- 150 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- Náplň:
- 1 velká sklenice višňového kompotu
- (3 lžíce šťávy z kompotu)
- 750 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- Na ozdobení:
- 100 g čokoládových hoblin
- (16 celých višní z kompotu)
Postup Schwarzwaldský višňový dort
Postup přípravy receptu
-
Žloutky a 100 g cukru utřeme do pěny. Z vanilkového lusku vyškrabeme dřeň a společně s mandlemi, čokoládou vmícháme do žloutkové pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do čokoládového těsta. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme 45 - 50 minut při 180 stupních. Upečený korpus necháme vychladnout a zaležet do druhého dne.
Višňový kompot slijeme, šťávu zachytíme. Stranou si odděláme 16 višní na dozdobení. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha a při šlehání přidáme 3 lžíce šťávy z kompotu. Korpus prořízneme na 3 pláty a všechny postupně poléváme šťávou z višní.
Spodní plát potřeme třetinou šlehačky, na ni poklademe polovinu višní (vypeckovala jsem je), přiklopíme prostředním plátem a postup opakujeme.
Celý dort potřeme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme 16 kopečky šlehačky a na každý položíme jednu višni.