Salát z pečených brambor s červeným zelím

Recepty, Saláty

Suroviny

1 kg menších brambor
1/2 hlávky červeného zelí
1 velká červená cibule
šťáva ze 2 citrónů
sůl
pepř
petrželka
sezamová semínka
2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Brambory neloupeme, jen je dobře vydrhneme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme na měsíčky. Cibuli nakrájíme na klínky a rozložíme s bramborovými měsíčky do pekáče. Polijeme je lžící oleje, pokapeme šťávou z jednoho citrónu, lehce osolíme a opepříme a dáme péci na 180°C. Pečeme celkem asi 30 minut, v polovině pečení brambory promícháme. Vyjmeme je z trouby v momentě, když jsou měkké a začínají zlátnout.

  2. Zatímco se brambory pečou, nakrájíme nebo nastrouháme zelí na tenké nudličky, lehce ho osolíme a dobře promačkáme. Pak ho na chvíli necháme postát.

  3. Jakmile vyndáme pečené brambory z trouby, vmícháme do nich připravené zelí a nadrobno nasekanou petrželku a lžíci oleje. Salát podle svého dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nakonec salát posypeme sezamovými semínky. Podáváme ho vlažný buď samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!