Salát z pečených brambor s červeným zelím
Recepty, SalátySuroviny
- 1 kg menších brambor
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1 velká červená cibule
- šťáva ze 2 citrónů
- sůl
- pepř
- petrželka
- sezamová semínka
- 2 lžíce olivového oleje
Postup Salát z pečených brambor s červeným zelím
Postup přípravy receptu
-
Brambory neloupeme, jen je dobře vydrhneme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme na měsíčky. Cibuli nakrájíme na klínky a rozložíme s bramborovými měsíčky do pekáče. Polijeme je lžící oleje, pokapeme šťávou z jednoho citrónu, lehce osolíme a opepříme a dáme péci na 180°C. Pečeme celkem asi 30 minut, v polovině pečení brambory promícháme. Vyjmeme je z trouby v momentě, když jsou měkké a začínají zlátnout.
Zatímco se brambory pečou, nakrájíme nebo nastrouháme zelí na tenké nudličky, lehce ho osolíme a dobře promačkáme. Pak ho na chvíli necháme postát.
Jakmile vyndáme pečené brambory z trouby, vmícháme do nich připravené zelí a nadrobno nasekanou petrželku a lžíci oleje. Salát podle svého dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nakonec salát posypeme sezamovými semínky. Podáváme ho vlažný buď samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.