Šachovnicový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 125 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 vejce
- 125 g měkkého másla
- 150 ml vaječného koňaku
- 225 g polohrubé mouky
- 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
- 75 g hořké čokolády
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce mléka
- Cukrová poleva:
- vanilkový cukr
- 4 polévkové lžíce vaječného koňaku
Postup Šachovnicový koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo nebo margarín vmíchejte s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny, dále postupně zašlehávejte vejce a vaječný likér. Naposledy přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
Polovinu těsta vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Do zbylé poloviny přidejte rozpuštěnou čokoládu, kakao a mléko a dobře promíchejte. Hnědé těsto lžící naklaďte na světlé do tvaru mřížky.
Dejte péci na 30-40 minut v předehřáté troubě při 170-180°C (v horkovzdušné troubě při 150°C).
Z práškového cukru a vaječného koňaku připravte hladkou cukrovou polevu. Ještě horký koláč potřete cukrovou polevou a nechejte vychladnout.